Vestigingsadres:
Stichting Hart voor Dukenburgers
Zwanenveld 6311
6538 RN Nijmegen

copyright ©2020   |   Algemene voorwaarden    |   Disclaimer   |    website: ROYAL websites
Contact:
Stuur ons een bericht
Deze website is medemogelijk gemaakt door:
Doneer
Activiteiten
Welkom
Over HvD
Meedoen met HvD
Contact
Downloads
  • Missie van Stichting HvD
  • Samenwerking
  • Bestuur
  • Sociale kaart van Dukenburg
  • Dukenburg in grafieken
Missie van Stichting Hart voor Dukenburgers
Het is de droom van Hart voor Dukenburgers dat iedere bewoner van het stadsdeel zich er thuis voelt, dat iedereen gehoord wordt en iedereen mee kan doen.  Hart voor Dukenburgers zet zich daarom in voor kwetsbare mensen in Dukenburg en aangrenzende wijken. We zijn er voor iedereen, ongeacht wie je bent en hoe je leeft. Hart voor Dukenburgers wil opsporen wat er leeft aan sociale nood en waar (nog) niemand naar omziet. Ze luistert met open oor en hart naar de noden, de levensvragen en zinvragen. Ze gelooft in de kracht van mensen. Ze werkt samen met andere organisaties in de wijk en met de gemeente Nijmegen.

Present zijn
Hart voor Dukenburgers kiest voor de presentiebenadering. Dat betekent dat aandacht voor medemenselijkheid belangrijk  is. De onderlinge ontmoeting staat voorop, juist met  mensen die daarvan zijn uitgesloten. Het uitgangspunt is dat alle Dukenburgers in wijk kunnen samenleven en verbonden kunnen zijn.

Onafhankelijke stichting
Hart voor Dukenburgers is een stichting, die onafhankelijk is van kerk en staat. Het bestuur neemt zelfstandig besluiten. Hart voor Dukenburgers wil haar werk bekostigen met giften, subsidies en met bijdragen vanuit fondsen.
Samenwerking met andere organisaties
Als beginnende organisatie realiseert Hart voor Dukenburgers zich ter dege dat  samenwerking met andere organisaties noodzakelijk is om iets te kunnen betekenen voor de mensen in Dukenburg.

Ontmoetingskerk
Hart voor Dukenburgers is voortgekomen uit de Ontmoetingskerk. De basis voor haar activiteiten ligt in het kerkelijke diaconale werk. Dit werk willen we voortzetten en uitbouwen met bestaande kerkelijke en nieuwe vrijwilligers voor iedereen in Dukenburg.
Hart voor Dukenburger stemt haar activiteiten af met de Ontmoetingskerk. Ze overlegt daartoe geregeld met de pastores inzake afstemming en samenwerking. Zo mogelijk en wenselijk maakt ze gebruik van ruimtes in de Ontmoetingskerk. Tweemaal per jaar vindt bestuurlijk overleg plaats met de besturen van de Ontmoetingskerk.

Huis van Compassie
Het Kappers- en Repair café is oorspronkelijk een initiatief van het Nijmeegse Huis van Compassie, een laagdrempelige plek waarin vele verschillende activiteiten plaatsvinden waarbij compassie met mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie centraal staat. Compassie met bijvoorbeeld daklozen, ongedocumenteerde vreemdelingen, mensen die in armoede leven en mensen die sociaal geïsoleerd zijn en/of zorg behoeven.
Het Huis van Compassie organiseert activiteiten voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie, zoals maaltijden en ontmoetingen, de voedselbank. Maar tegelijkertijd ook voor mensen die het goed vergaat. Juist de ontmoeting tussen verschillende groepen mensen streven wij na, omdat dit kan leiden tot begrip voor elkaar en respect.
Nadere informatie over het Huis van Compassie: www.huisvancompassienijmegen.nl
Bestuur Hart voor Dukenburgers

Het bestuur bestaat uit vijf personen (voorzitter, secretaris, penningmeester en twee algemene bestuursleden). Het bestuur is onbezoldigd en onafhankelijk.

Voorzitter: …..Vacature…….
Secretaris: Willem Hooglugt
Penningmeester: Ricardo Janssen
Algemeen bestuurslid: Ton Buitenhuis
Algemeen bestuurslid: Judith Schreurs
Sociale kaart van Dukenburg
Het stadsdeel Dukenburg is in de tweede helft van de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd. Het is voor het eerst dat Nijmegen over het in 1925 aangelegde Maaswaalkanaal woningen bouwt. Het nieuwe stadsdeel wordt genoemd naar het landgoed De Dukenburg dat hier vanaf de 14de eeuw heeft gelegen.
Dukenburg bestaat uit zeven wijken en telt 22.000 inwoners. Het is het meest groene stadsdeel van Nijmegen maar kent tevens een toename van sociale problematiek zoals werkloosheid, laag inkomen en eenzaamheid. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Wijkmonitor waarin de gemeente Nijmegen de ontwikkelingen in de stad op een rij zet. Hieruit komen voor de Dukenburg de volgende conclusies:
•In Dukenburg wonen relatief veel huishoudens met een laag inkomen (tot 110% van het sociaal minimum). Verder is het aandeel met een laag inkomen relatief groot onder jongeren, alleenstaanden en eenoudergezinnen.

•Van de 15.000 cliënten van de sociale dienst die bekend zijn bij de Sociale Wijkteams wonen er relatief veel, ongeveer een vijfde, in Dukenburg. Er is sprake van stapeling van sociale voorzieningen.

•Het aandeel Nijmegenaren dat te maken heeft met (zeer) ernstige eenzaamheid is 12%. Het aandeel Dukenburgers hieronder is significant hoger, 16%. Opvallend is dat 35 tot 64 jarigen het vaakst (zeer) ernstig eenzaam zijn. Bij deze laatste groep kan sprake zijn van een combinatie van werkloosheid, armoede en schuldenproblematiek.

•Ook op het gebied van woonomgeving , sociaal klimaat, leefbaarheid en meedoen & zelfredzaamheid  kent het stadsdeel Dukenburg een probleem. Zes Nijmeegse wijken, waaronder maar liefst vier Dukenburgse, van de in totaal 35 Nijmeegse wijken lopen hierbij achter.
Dukenburg in grafieken

In het stadsdeel Nijmegen wonen 22.000 inwoners verdeeld over zeven wijken.
Vergrijzing

Dukenburg behoort tot de meest vergrijsde stadsdelen van Nijmegen.
Dukenburgers met een migratieachtergrond

Van alle Nijmegenaren heeft 14% een niet-westerse migratieachtergrond. Dit aandeel verschil sterk van wijk tot wijk. Het laagst, minder dan 5 %, is het in de Hazenkamp en de Kwakkenberg. Wijken met juist veel inwoners met zo’n achtergrond liggen vaak in Dukenburg (Meijhorst en Aldenhof) of in Nijmegen-West (Neerbosch-Oost).
Uitkering of bijstand

In vijf van de zeven wijken in Dukenburg heeft meer dan 20% van de bewoners in de leeftijd van 15 jaar tot aan de pensieongerechtigde leeftijd een uitkering vanwege werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een bijstand. In vergelijking met andere stadsdelen scoort Dukenburg hoog.
Beroep op Sociaal Wijkteam

In Dukenburg wordt in absolute getallen het meest een beroep gedaan op het Sociaal Wijkteam. En ook als percentage van het aantal bewoners die zich bij het Sociaal Wijkteam meldt, scoort Dukenburg erg hoog.
Eenzaamheid

Het aandeel Nijmegenaren dat te maken heeft met (zeer) ernstige eenzaamheid is 12%.  Opvallend is dat 35 tot 64 jarigen het vaakst (zeer) ernstig eenzaam zijn. Ook zijn er flinke gebiedsverschillen (niet opgenomen in de figuur); in Lindenholt, Dukenburg en Nijmegen Nieuw-West ligt het aandeel ernstig eenzame inwoners tussen de 15 en 22%. In de andere stadsdelen is dit 7 à 9%.
De Dukenburgse wijken Aldenhof, Malvert, Meijhorst, Tolhuis en Zwanenveld bieden verhoudingsgewijs een minder gunstig woon- en leefmilieu, tezamen met de 60’er jaren wijken Hatert en Neerbosch-Oost.