Dukenburg in grafieken
In het stadsdeel Nijmegen wonen 22.000 inwoners verdeeld over zeven wijken.
Vergrijzing
Dukenburg behoort tot de meest vergrijsde stadsdelen van Nijmegen.
Dukenburgers met een migratieachtergrond
Van alle Nijmegenaren heeft 14% een niet-westerse migratieachtergrond. Dit aandeel verschil sterk van wijk tot wijk. Het laagst, minder dan 5 %, is het in de Hazenkamp en de Kwakkenberg. Wijken met juist veel inwoners met zo’n achtergrond liggen vaak in Dukenburg (Meijhorst en Aldenhof) of in Nijmegen-West (Neerbosch-Oost).
Uitkering of bijstand
In vijf van de zeven wijken in Dukenburg heeft meer dan 20% van de bewoners in de leeftijd van 15 jaar tot aan de pensieongerechtigde leeftijd een uitkering vanwege werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een bijstand. In vergelijking met andere stadsdelen scoort Dukenburg hoog.
Beroep op Sociaal Wijkteam
In Dukenburg wordt in absolute getallen het meest een beroep gedaan op het Sociaal Wijkteam. En ook als percentage van het aantal bewoners die zich bij het Sociaal Wijkteam meldt, scoort Dukenburg erg hoog.
Eenzaamheid
Het aandeel Nijmegenaren dat te maken heeft met (zeer) ernstige eenzaamheid is 12%. Opvallend is dat 35 tot 64 jarigen het vaakst (zeer) ernstig eenzaam zijn. Ook zijn er flinke gebiedsverschillen (niet opgenomen in de figuur); in Lindenholt, Dukenburg en Nijmegen Nieuw-West ligt het aandeel ernstig eenzame inwoners tussen de 15 en 22%. In de andere stadsdelen is dit 7 à 9%.
De Dukenburgse wijken Aldenhof, Malvert, Meijhorst, Tolhuis en Zwanenveld bieden verhoudingsgewijs een minder gunstig woon- en leefmilieu, tezamen met de 60’er jaren wijken Hatert en Neerbosch-Oost.